Leden CV Hekk'n Sluuters
Carnaval is er altijd al geweest, maar met een Prins en de Raad van Elf wordt het ’n nog groter carnavalsfeest.

De historie van CV de Hekk'n Sluuters

Dit was één van de belangrijkste speerpunten medio 1980, toen een aantal leden van de toenmalige jongerenvereniging Joverni opperde om een Nieuw Heetense carnavalsvereniging op te zetten. In het plaatselijke café, want daar ontstonden ook in die tijd al de beste ideeën, werd met een aantal carnavalliefhebbers spijkers met koppen geslagen; Nieuw Heeten krijgt een eigen Zottenfeest. Over het startkapitaal hoefden de mannen niet in te zitten, want dit werd beschikbaar gesteld door Joverni en het Timmermanshuis.

Een goede naam was echter nog wel een vereiste, maar ook deze werd al snel gevonden. Nieuw Heeten was het op één-na-laatste dorp in de Gemeente Raalte zonder carnavalsvereniging (Luttenberg heeft er als enige nog steeds geen). Om deze reden is er gekozen voor de zeer toepasselijke naam: de Hekk’n Sluuters. Na een lange tijd van voorbereidingen is er een Raad van Elf gevormd en onder leiding van Ceremoniemeester Herman van der Sligte konden de pijlen worden gericht op de organisatie van het eerste officiële carnavalsfestijn.

Gat graven CV de Hekk'n Sluuters

Van gat graven, naar een compleet feestweekend!

C.V. de Hekk’n Sluuters is langzamerhand uitgegroeid tot veel meer dan een carnavalsvereniging alleen; Vele andere activiteiten worden door de Hekk’n Sluuters georganiseerd. Denk hierbij aan de Fietsbingo met Pinksteren, de Sinterklaasintocht en natuurlijk de Bouwvakfeesten, traditioneel tijdens het laatste weekend van de Bouwvak. Dit feest is uitgegroeid van “gat graven”, met aansluitend een barbecue, op vrijdagavond, tot een compleet weekend met tal van activiteiten, wat niet alleen (oud-) Nieuw Heetenaren trekt, maar ook talloze bezoekers uit de regio.

DE EERSTE RAAD VAN ELF MET PRINS HENNIE BESTEN DE EERSTE

In november 1980 was het zover. Voor het eerst in de Nieuw Heetense geschiedenis stond er een Prinsenbal op het programma. Hoge verwachtingen waren er deze avond niet… De Hekk’n Sluuters functioneerden nog onder de vleugels van Joverni en het was dus nog geen officiële carnavalsvereniging. Ook werd er voorafgaand in de krant verkondigd dat er deze avond nog geen prins gekozen zou worden. Het feest viel echter zo goed in de smaak bij het publiek, dat er om elf over elf toch een verkiezing gehouden kon worden van de allereerste carnavalsprins in de geschiedenis van Nieuw Heeten. Het feit dat zich deze avond zeven gegadigden meldden om verkozen te worden als prins Carnaval, overtrof de stoutste dromen van de kersverse raadsleden. Op deze bewuste avond heeft Hennie Besten geschiedenis geschreven als eerste prins Carnaval binnen de gemeenschap Nieuw Heeten.

Ondertussen zijn al vele Prinsen op spectaculaire wijze gepresenteerd en is de vereniging uitgegroeid tot een bloeiende club van enthousiaste mensen. De meeste Oud Prinsen zijn nog steeds actief en verenigd in de ‘OPG’ (Oud Prinsen Garde). Bovendien is de club in de loop der jaren uitgebreid met Hofdames en worden er ieder jaar ook een Jeugdprins en Jeugdprinses gekozen. Op de zondag van carnaval trekt een, jaarlijks groeiende, bonte stoet carnavalswagens en loopgroepen door het dorp tijdens de Nieuw Heetense Carnavalsoptocht.

Kortom: C.V. De Hekk’n Sluuters is een bruisende vereniging die met plezier bijdraagt aan een leefbare samenleving in Nieuw Heeten! In 2013 hebben we ons 33-jarig jubileum gevierd, en dit jaar (2024) vieren we ons 44-jarig jubilieum!